Po opublikowaniu wyników egzaminów maturalnych wielu młodych ludzi zastanawia się nad swoją przyszłością. Ci, którzy wybierają się na studia, poszukują kierunku, który pozwoli w przyszłości na szybkie znalezienie pracy. Jednym z prężnie rozwijających się kierunków studiów jest dietetyka, której popularność wzrasta wraz z zapotrzebowaniem na specjalistów żywieniowych.
Dietetyk – czyli kto?
Dietetyk często kojarzony jest z osobą, której jedynym zadaniem jest pomoc osobom zmagających się z nadwagą. Jest w tym stwierdzeniu trochę prawdy, ale to tylko jedno z wielu zadań dietetyka. Praca w tym zawodzie opiera się również na prowadzeniu terapii dietetycznej, zachęcaniu do wprowadzenia trwałych zmian w stylu życia pacjenta, wspomaganiu w leczeniu wielu chorób. Dietetyk prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia i przyczynia się do szerzenia wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej. Zawód ten daje więc wiele możliwości, dzięki czemu perspektywy zatrudnienia zwiększają się.
Dietetyk w swojej pracy może zajmować się badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych. Dietetycy są poszukiwani do pracy w prywatnych gabinetach dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych.
Dietetycy poszukiwani
Statystyki dotyczące nadwagi i otyłości Polaków od wielu lat świadczą o alarmującym problemie w zakresie odżywiania, który dotyka coraz większą część społeczeństwa. – Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. Polskie dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie… – mówi Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW. – Równocześnie zwiększa się świadomość społeczna w dziedzinie żywienia. Coraz więcej ludzi zadaje sobie sprawę z ogromnego znaczenia odpowiedniej, zbilansowanej diety i jej wpływu na nasze życie. Wzrasta również zaufanie do dietetyków, przez co ludzie powierzają swoje zdrowie specjalistom – dodaje Piskała. Sytuacja ta świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu na osoby z wykształceniem dietetycznym.
Dietetyk – zawód z misją
Zawód dietetyka to nie tylko codzienne wykonywanie pracy, to zawód z misją społeczną. Przede wszystkim dlatego, że dietetycy pracują z ludźmi. Pacjenci powierzają im swoje zdrowie – pomoc jest realna, a wyniki pracy namacalne. Pracując z ludźmi i dla ludzi dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Zawód ten wiąże się również z dużą odpowiedzialnością za zdrowie pacjenta. – Przede wszystkim to satysfakcja z pracy z ludźmi i radość z osiąganych wspólnie z nimi sukcesów – mówi Agnieszka Piskała. Można określić pewien zbiór cech, przydatnych w zawodzie dietetyka, są to: umiejętność nawiązywania kontaktu z innymi, obowiązkowość i odpowiedzialność, samodzielność w działaniu, wrażliwość, empatia. Studia – świadomy wybór
Wybór kierunku studiów należy rozpatrzyć na wielu płaszczyznach. Najlepiej kierować się możliwością rozwijania zainteresowań, ale warto również mieć na uwadze sytuacje na rynku pracy. Studia nie są tylko kolejnym okresem edukacji. Studia mają być wstępem do pracy. Dlatego wybierając kierunek swoich marzeń należy myśleć o nim w szerszej perspektywie. – Zawód dietetyka daje wiele możliwość zatrudnienia, pozwala rozwijać się w wielu kierunkach i łączyć pracę z pasją – podsumowuje Agnieszka Piskała.