Strona glówna›Kariera›Dr Irena Eris Człowiekiem Sukcesu XX-lecia gospodarki rynkowej w Polsce
Dr Irena Eris Człowiekiem Sukcesu XX-lecia gospodarki rynkowej w Polsce
2009/5/26 14:30:00
Czytelnicy internetowego wydania "Rzeczpospolitej" spośród 38 wytypowanych przez redakcję kandydatur przedsiębiorców, którzy w ciągu ostatnich 20 lat odnosili sukcesy tworząc od zera lub intensywnie rozwijając swoje firmy, nagrodzili drugim miejscem dr Irenę Eris (Laboratorium Kosmetyczne Dr Irena Eris SA). Palmę pierwszeństwa przyznali Romanowi Klusce (Optimus).
"Dzisiejsza Polska, nawet przygnieciona gospodarczymi problemami, to zupełnie inny kraj niż ten, który za pomocą bolesnych i odważnych reform w 1989 r. zaczął ponownie przecierać sobie drogę do kapitalizmu. Niby to prawda banalna, ale tak przyzwyczailiśmy się do tego, co przyniosła nam gospodarka rynkowa, członkostwo w NATO czy Unii Europejskiej, że ten punkt startu trochę się w naszej pamięci zaciera. Tymczasem trzeba pamiętać o ludziach, którzy tworząc nowoczesne firmy wprowadzali Polskę do zjednoczonej Europy, trzeba pamiętać o kamieniach milowych procesu transformacji, bo gdyby nie one, nie bylibyśmy tu, gdzie jesteśmy" - tłumaczy redakcja "Rzeczpospolitej'.
Dlatego zaproszono czytelników do udziału w plebiscycie, w którym to właśnie czytelnicy internetowego wydania "Rz" wskazali najważniejsze osiągnięcia okresu XX lat gospodarki rynkowej oraz - spośród 38 wytypowanych przez redakcję kandydatur przedsiębiorców, którzy w ciągu ostatnich 20 lat odnosili sukcesy - wytypowali tych, którzy wykorzystali ten czas do osiągnięcia prawdziwego gospodarczego sukcesu.
Wśród laureatów, poza dr Ireną Eris, znaleźli się: Krzysztof Olszewski (Solaris Bus&Coach), Andrzej Walczak, Grzegorz Grzelak, Roman Rojek i Mariusz Jurkowski (Grupa Atlas), Wojciech Kruk (W.Kruk), Mieczysław Prószyński (Wydawnictwo Prószyński), Jan Wejchert i Janusz Walter (ITI), Teresa Mokrysz (Mokate), Jerzy Wiśniewski (PBG) i Zygmunt Solorz-Żak (Polsat).
Więcej szczegółowych opisów znajdą Państwo na stronie
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »